Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

OBRAZOM: Jean-Michel Jarre odpálil festival Starmus v Bratislave

Teraz.sk prináša pohľad na koncert s názvom Most z budúcnosti (Bridge from the Future).

- K vzniku hemoroidov môže prispievať nezdravý životný štýl, viac ako polovica ľudí s hemoroidmi alebo ich príznakmi má podľa dát sedavé zamestnanie či nadváhu.

- V Pohronskom múzeu, organizácii Banskobystrického samosprávneho kraja v Novej Bani, sprístupnili pre verejnosť novú výstavu s názvom Koža a kožušina - od úžitku k luxusu, ktorá návštevníkom sprostredkuje komplexný pohľad na túto tému.

- Japonské úrady v rámci obmedzenia nadmernej turistiky na aktívnej sopke Fudži, v pondelok ohlásili zavedenie online rezervačného systému pre najobľúbenejšiu trasu na najvyššiu horu krajiny.

- Kremnická samospráva pripravuje nový dokument Program hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja (PHSR) mesta Kremnica na roky 2025 - 2034. Z tohto dôvodu žiada obyvateľov, aby vyplnili dotazník zverejnený na webovej stránke mesta.

- Univerzity v Trnave pripravujú spoločnú Detskú univerzitu. Projekt Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave, Trnavskej univerzity a OZ Lifestarter je určený pre deti vo veku od sedem do 15 rokov.

- Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v pondelok povedal, že napriek víkendovému neúspechu vo voľbách sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu podporujúcu nezávislosť od Španielska. TASR informuje podľa agentúry AFP.

- Ak sa chcú západné krajiny biť na bojisku za Ukrajinu, Rusko je na to pripravené. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií.

- Platy príslušníkov bezpečnostných zložiek by sa mohli pravidelne zvyšovať podľa automatu. Jeho vytvorenie navrhujú rezorty spravodlivosti, vnútra a obrany ako jedno z opatrení na riešenie začínajúceho kritického nedostatku personálu.

- Bratislavské dobrovoľnícke centrum (BDC) pripravuje podujatie s názvom Dobrobranie 2024, teda prvý festival dobra na Slovensku. Uskutoční sa na konci národného Týždňa dobrovoľníctva 25. mája v Sade Janka Kráľa.

- Formálne aj celoživotné vzdelávanie sestier je podľa SaS potrebné upraviť. Navrhuje znížiť odbornú prípravu sestier na 3000 hodín či zaviesť možnosť uznávania vzdelania zo strednej zdravotníckej školy počas štúdia na vysokej škole.

- Prípad bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou (STU) na Vazovovej ulici v Bratislave si prevzala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Po vykonaní prvotných úkonov bude vyšetrovateľ tento skutok právne kvalifikovať

- Maďarský vlády blok chce na pondelňajšom plenárnom rokovaní parlamentu presadiť uznesenie proti postupu poslancov maďarských opozičných strán v Európskom parlamente, pretože podľa bloku Fidesz-KDNP ohrozujú suverenitu Maďarska.

- Plánovaná výstavba nového jadrového bloku na Slovensku by sa mala už tento týždeň posunúť do ďalšej fázy. O výstavbe zariadenia s výkonom približne 1200 megawattov v Jaslovských Bohuniciach by v stredu (15. 5.) mala na výjazdovom zasadnutí rozhodnúť vláda.

- Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla a asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5000 metrov. TASR informuje podľa agentúry AP.

- Ukrajinská armáda v pondelok uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

- Mesto Rimavská Sobota hľadá dodávateľa stavebných prác v rámci projektu výstavby novej materskej školy na sídlisku Dúžavská cesta. Predpokladaná hodnota zákazky predstavuje viac ako 950.000 eur.

- Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) upozorňuje cyklistov, že cyklotrasa cez hať Drahovce a jej manipulačnú lávku je od pondelka z technických príčin uzatvorená. Podľa slov hovorcu SVP Mariána Bocáka sa na trase stali počas víkendu štyri vážne úrazy cyklistov.

- Ukrajina plánuje v pondelok rekordný dovoz elektrickej energie z piatich európskych krajín vrátane Slovenska. Dôvodom sú značné škody na energetickej infraštruktúre po ruských útokoch, uviedlo tamojšie ministerstvo energetiky.

- Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyplatí v tomto roku zo svojho rozpočtu v rámci dotačného programu Regionálne dotácie 267.900 eur informuje predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.